Alle kennis voor het uitgeven

Vlaanderen heeft ook Vaste Boekenprijs

De Gereglementeerde Boekenprijs (GBP) is al sinds 1 juli 2017 van kracht. We brengen jullie hierover pas nu op de hoogte omdat onduidelijk was hoe de prijs gemeld moet worden in Vlaanderen. Die onduidelijkheid is nu weg. Om het jullie zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een overeenkomst gesloten met Meta4books, de organisatie die zorgt voor het verzamelen, beheren en het verspreiden van boekdata in Vlaanderen. Vanaf nu worden de prijzen van een groot deel van jullie titels in CB Online automatisch als vaste prijs doorgegeven aan Meta4Books. Het betekent niet dat je helemaal niets meer hoeft te doen. Daarover later meer. Eerst even een uitleg over de GBP.

Wat regelt de GBP?
De GBP regelt de Vast Boekenprijs in Vlaanderen. De GBP geldt voor alle algemene Nederlandstalige boeken die op de Vlaamse markt verschijnen. De uitgever of importeur geeft vóór verschijnen een titel een vaste prijs. Deze prijs geldt voor zes maanden. Boekverkopers mogen in die periode maximaal 10 procent korting geven op de vaste prijs. Daarna is de boekenprijs opnieuw vrij.

Is de GBP hetzelfde als de Nederlandse WvbP?
Nee. Er zijn verschillen. De GPB geldt voor een half jaar. En in tegenstelling tot de Nederlandse Vaste Boekenprijs (WvbP), geldt de GBP ook voor eBooks. Een aantal specifieke categorieën vallen niet onder de GBP, zoals S- en W-boeken, educatieve, tweedehands, antiquariaat en anderstalige boeken. Je vindt er hier meer informatie over: https://www.boekenprijs.be/veelgestelde-vragen

Hoe wordt de prijs automatisch doorgegeven?
In de overeenkomst die DVU met Meta4books heeft gesloten, is geregeld dat prijzen die in Nederland gelden en bij het CB zijn geregistreerd vanaf begin april via een conversieprogramma worden doorgegeven aan Meta4Books. De titels krijgen dan automatisch een gereglementeerde boekenprijs die ingaat op de eerste verschijningsdag en die voor zes maanden geldt.

Geldt de GBP voor alle boeken?
Nee. De Vlaamse wet is alleen van kracht voor algemene boeken en eBooks (met uitzondering van Bookshelf en streaming diensten). Onder algemene boeken vallen ook veel titels die jullie als O-boek in CB Online hebben staan.

Moet ik zelf nog iets doen?
Jazeker. Allereerst: controleren of de prijzen goed zijn doorgekomen in Vlaanderen. Het conversieprogramma is niet meer dan een hulpmiddel. Het herkent bovendien niet alle gegevens in CB Online. Jullie zijn als uitgever zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste prijs aan het CB. Dus ook voor het controleren van de prijzen.
Je kunt de prijzen hier controleren: https://www.boekenprijs.be/ Zoek op ISBN. De site toont alleen titels met een actieve GBP (dus vanaf verschijningsdatum). Als het ISBN niet gevonden kan worden, dan heeft de titel geen GBP of hij is nog niet verschenen.
Vergeet overigens niet om de prijzen ook te melden bij het Commissariaat voor de Media, de uitvoerder van de Nederlandse wet op de Vaste Boekenprijs (WvbP).

Wat moet ik nog meer doen? 
Net als in Nederland, moet je in Vlaanderen afwijkende prijzen melden. Die gelden bij:
- Ledenprijzen
- Combinatieprijzen
- Actieprijzen
- Serieprijzen

Al deze afwijkende prijzen, inclusief de ledenprijzen, gelden marktbreed. Zo wordt het geformuleerd: “De actieprijs geldt bij alle verkopers bij wie het boek verkrijgbaar is.”
Speciale ledenprijzen zijn alleen toegelaten voor de leden van niet-commerciële, ‘ideële’ verenigingen. Ook hier geldt: “De ledenprijs geldt bij alle verkopers bij wie het boek verkrijgbaar is.”

Afwijkende prijzen moeten vooraf worden aangemeld op www.boekenprijs.be.

Hoe meld ik een afwijkende prijs?
Volg deze handleiding bij het melden van een afwijkende prijs. (Deze uitleg gaat dus niet over het melden van de vaste prijs.)