Alle kennis voor het uitgeven

Wat is een uitgeverij?

Wanneer jij een boek publiceert en/of verkoopt, dan ben je een uitgever en dus een ondernemer in het boekenvak.
Je runt een uitgeverij, een bedrijf dat veel meer doet dan alleen een manuscript drukklaar maken.

Als uitgever denk je in productvormen: een fysiek boek, een eBook, luisterboek, website, trainingsmethode, noem maar op. Je verkoopt inhoud of, zoals je vaak hoort, je verkoopt 'content'.

Een uitgeverij bestaat doorgaans uit een persoon of een kleine groep mensen. Jij als uitgever hebt veel taken en verantwoordelijkheden. Jij schakelt met meerdere mensen: een redacteur, corrector, vormgever, marketeer, webbouwer, designer, drukker, distributeur of verkoper. Deze professionals zijn vaak niet bij jou in dienst, maar helpen jou wel het bedrijf te runnen en content uit te geven. 

Wij kunnen je helpen bij het vinden van deze dienstaanbieders of wij kunnen een dienst zelf leveren. Jij beslist welke diensten je inkoopt. En jij  zorgt ervoor dat je de dienst zo goed mogelijk inzet.


Hoe richt je een uitgeverij op?

Om je bij De Vrije Uitgevers aan te kunnen sluiten, moet je een uitgeverij hebben. Een uitgeverij oprichten is gelukkig niet ingewikkeld. Je moet er een paar stappen voor zetten. 

- Bedenk een uitgeverijnaam.

- Kies een rechtsvorm (bijvoorbeeld een eenmanszaak, VOF, BV, stichting of vereniging).

- Schrijf de rechtsvorm in bij de Kamer van Koophandel.

- Vraag een BTW-nummer aan bij de Belastingdienst. Heb je een stichting of vereniging die niet BTW-plichtig is, dan hoeft deze stap niet.

- Zorg voor een bankrekeningnummer.

Misschien heb je al een KvK-inschrijving en kun je die gebruiken voor je uitgeverij. Check dan eerst of de bedrijfsomschrijving bij het handelsregister dat toelaat.


ISBN 

Registreer voor elke uitgave een ISBN. Doe dat zelf bij Bureau ISBN. Koop geen ISBN bij een tussenpartij. Het nadeel daarvan is namelijk dat niet jij als uitgever, maar de tussenpartij geregistreerd staat als uitgever en jij dus niet of lastig vindbaar bent. Nog een nadeel van een ISBN via een tussenpartij: jij hebt geen toegang tot MijnISBN en kunt geen metadata van je titel toevoegen of wijzigen.


Wet op de vaste boekenprijs

Heb je een Nederlands- of Friestalige papieren uitgave? Dan valt die onder de Wet op de vaste boekenprijs. Je moet jouw titel dan registreren bij het Commissariaat voor de Media. Die voert de wet uit. Meer informatie vind je hier.