Alle kennis voor het uitgeven

Wat doen jullie, wat doe ik?

Veelgestelde vragen

Waarom zou je kiezen voor een aansluiting bij DVU?

Omdat wij al jaren vertrouwd en vergroeid zijn met het boekenvak. Onze medewerkers hebben ruime ervaring opgedaan bij het CB, de boekhandel of bij grote en kleine uitgeverijen. Als redacteur, marketeer, drukwerkbegeleider of uitgever. Die gebundelde kennis, kunde en ervaring staan voortaan tot jouw beschikking. Bovendien vragen wij een redelijke vergoeding voor onze diensten.

Wat kost het?

Dat valt mee. Voor onze werkzaamheden brengen wij 4% van de bruto-omzet die je via het CB realiseert in rekening, met een minimum van € 40,00 en een maximum van € 275,- per maand. Daarnaast worden de kosten van het CB een-op-een aan jou doorberekend. Wat het precies per maand kost kun je berekenen met deze tool. Hoeveel boeken je moet verkopen om break even te draaien, kun je berekenen met onze calculator.

Los daarvan betaal je eenmalig een bedrag voor je DVU-aansluiting. Daar lees je meer over bij Kosten & aansluiten bij DVU.

Wat krijg ik daarvoor terug?

Veel. DVU biedt namelijk ondersteuning bij alle facetten van het uitgeefvak. Je kunt onze diensten inkopen en gebruikmaken van ons netwerk van specialisten, leveranciers en distributeurs. Via DVU heb je bovendien toegang tot het Centraal Boekhuis (CB) waardoor jouw boek verkrijgbaar is bij vrijwel alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels. We helpen je graag om je boek(en) ook in andere landen op de markt te brengen. Tegelijkertijd bundelt DVU de krachten van inmiddels meer dan 430 ‘indie publishers’ (onafhankelijke uitgevers) om gezamenlijk onze marktpositie te verbeteren.

Krijg ik toegang tot CB-online?

Dat spreekt vanzelf. Via je DVU-aansluiting maak je gebruik van CB Online. Zo krijg je de laatste gegevens over je boekenvoorraden en omzetrapportages. Je kunt dan ook orders invoeren, titels aanmelden en rapportages inzien. Dat kan ook via MijnDVU . Dat is eenvoudiger en overzichtelijker en bovendien omzeil je dan de CB-terminologie.

Wat heeft DVU verder te bieden?

Meer dan genoeg. Als uitgever moet je wel zelf voor de omzet van je boeken zorgen. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Wij bieden je daarbij ondersteuning door middel van afzonderlijke diensten die je bij ons kunt inkopen. Van persbenadering via het ANP, marketingadvies, promotie naar de boekhandel tot redactie en rechtstreekse verkoop via jouw webshop. En nog veel meer.

Kan ik verkopen aan alle boekhandels?

Jazeker. Vrijwel alle boekhandels in Nederland en de meeste boekhandels in Vlaanderen zijn aangesloten bij het CB. Met uitzondering van een handvol kleine, strip- of christelijke boekhandels. Ligt je boek eenmaal bij het CB, dan is het bij nagenoeg alle (internet)boekhandels verkrijgbaar. Van Bol.com, Broese en Scheltema tot de kleinere boekwinkels.

Draag ik mijn rechten over?

Nee, stel je voor! Het boek is en blijft eigendom van jouw uitgeverij. Jij bepaalt wat ermee gebeurt: de prijs, uitvoering en boeksoort. Bovendien bezit jij de exploitatierechten.

Kan ik ook rechtstreeks boeken verkopen?                                                                

Dat juichen we alleen maar toe. Omdat jij daar het meeste aan verdient. We raden je dan ook aan om zelf b2b boeken te leveren. Daarmee bespaar je namelijk op de kosten voor het CB terwijl je ons over die omzet geen cent verschuldigd bent. Je kunt je boeken ook rechtstreeks aan consumenten verkopen via onze webshop. De handling wordt dan verzorgd door het CB of door jezelf.

Hoe gaat de aansluiting in zijn werk?

Om te beginnen vul je het aansluitformulier in. Dan weten wij wie je bent en welke boeken je uitgeeft. Dan volgt een ballotage. Jouw boek(en) en jouw uitgeverij moeten namelijk voldoen aan professionele normen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat jouw producten aanstoot geven, smadelijk of verwerpelijk zijn.